Nieuws
Bedrijfsleven betaalt mee aan maatschappelijke doelstellingen met Brainport Partnerfonds
Paul van Nunen (links), directeur Brainport Development, overhandigt de sticker die hoort bij deelname aan het Brainport Partnerfonds aan Willem van der Leegte.

Bedrijfsleven betaalt mee aan maatschappelijke doelstellingen met Brainport Partnerfonds

18 december 2024

Een eerste groep van twaalf bedrijven uit de Brainportregio, waaronder VDL Groep, lanceert vandaag het Brainport Partnerfonds. Via dit private fonds gaan regionale bedrijven de komende twaalf jaar collectief 219 miljoen euro bijdragen aan vier maatschappelijke doelstellingen: bereikbaarheid, betaalbare woningbouw, extra talent voor de arbeidsmarkt en kansengelijkheid voor alle inwoners.

De private bijdragen uit het Brainport Partnerfonds staan niet op zichzelf. Voor een deel vormen zij noodzakelijke cofinanciering voor investeringen die de Rijksoverheid, provincie Noord-Brabant en de 21 gemeenten uit de Brainportregio komende jaren doen.

“Komende jaren worden er miljarden euro’s in de Brainportregio geïnvesteerd,” licht directeur Paul van Nunen van Brainport Development toe. “Overheden hebben een breed pakket samengesteld van investeringen in infrastructuur zoals snelfietspaden, mobiliteitshubs en snelbusbanen. Er zijn programma’s voor het bouwen van 100.000 betaalbare woningen in het sociale segment en middenhuur en middenkoop. Daarnaast dragen de bedrijven via het Partnerfonds bij aan het opleiden, behouden en werven van 50.000 extra werknemers in de komende jaren en aan de sociaal-maatschappelijke agenda Brainport voor Elkaar. Daarin wordt bijvoorbeeld gewerkt aan om- en bijscholing om arbeidsparticipatie te bevorderen en duizenden bedrijfsvrijwilligers voor maatschappelijke organisaties”.

Groep deelnemende bedrijven wordt steeds groter

De groep bedrijven die het Partnerfonds starten, bestaat uit Philips, VDL Groep, NXP, Wilvo Group, VHE Industrial Automation, AAE, Rabobank, Prodrive Technologies, Van der Hoorn Buigtechniek, VB Groep, ASML en Strijp-T campus. Gesprekken om de groep de komende jaren uit te breiden, zijn inmiddels al gestart. “We hebben het fonds zo ontworpen dat iedereen kan meedoen, van groot tot klein, en van dienstverlener tot high tech-maakbedrijf.”

President-directeur Willem van der Leegte van VDL Groep: “De wereld kijkt naar ons als het hart van de florerende semicon-industrie. Om ons verdienvermogen ‘van morgen’ veilig te stellen, moeten we blijven investeren in onze groei. Uiteraard hebben we daarbij oog voor de zorgen die er leven. Daar moeten we over praten en die moeten we oplossen. Dat doen we onder meer via dit Brainport Partnerfonds. Het zou onverstandig zijn om deze groei niet te willen. Dan zeg je eigenlijk ‘nee’ tegen de welvaart en het welzijn van volgende generaties. Dus nemen we verantwoordelijkheid, ook omdat technologie veel problemen en uitdagingen in de wereld kan oplossen.  Wat goed is voor de regio is goed voor de bedrijven en vice versa.”

Het Brainport Partnerfonds is zo ontworpen dat alle bedrijven naar draagkracht kunnen meedoen. “De Brainportregio is met zijn innovatieve maakindustrie van nationaal en internationaal belang. Voor ons in de regio is het succes niet alleen afhankelijk van technologie en export, maar ook van de vraag of iedereen ervan kan meeprofiteren. Het is geweldig dat de bedrijven daar net zo over denken en aan meebetalen.”

Burgemeester en regiovoorzitter Jeroen Dijsselbloem is blij met deze belangrijke stap vanuit het bedrijfsleven: “Het is echt uniek, dat het collectieve bedrijfsleven in een regio bereid is om op deze schaal mee te financieren aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Met dit typische Brainport-initiatief neemt ons bedrijfsleven mede-verantwoordelijkheid voor de samenleving waarvan ze onderdeel uitmaken. Zodat we ook in de toekomst een fijne, bereikbare en betaalbare regio blijven, met kansen voor iedereen.” 

Willem van der Leegte ging in gesprek met Brainport Development over dit initiatief en het belang van samenwerking, talentontwikkeling en het nemen van verantwoordelijkheid. Het interview lees je via deze link.

Terug naar overzicht