Noordhofprijs 2020
De Noordhofprijs, de jaarlijkse uitreiking voor de verkiezingen van de beste vakmensen van Brainport Eindhoven. Al sinds 1986 wordt deze prijs uitgereikt aan de beste vakman of vrouw in de bouw, metaal, mechatronica en overige vakgebieden in het technisch domein. Dit jaar een digitale editie op vrijdag de 13e met maar liefst 6 genomineerden. We willen onze vakmannen graag aan jullie voorstellen en nogmaals feliciteren met de nominatie. In het bijzonder Thijs Michielsen, die won de titel junior vaktalent van het jaar.
Categorie Junior vaktalent
Thijs Michielsen, Allround lasser bij VDL Lasindustrie
Zijn nominatie en overwinning begrijpen wij maar al te goed. Hij is een écht manusje van alles. Niet alleen in de fabriek, maar ook in zijn vrije tijd is hij altijd bezig. In de avonduren en weekenden werkt hij als geluidstechnicus bij het Muziekgebouw Eindhoven, klust hij thuis regelmatig en is hij fulltime allround lasser en robot programmeur bij VDL Lasindustrie. “Ik laat me niet zomaar uit het veld slaan door tegenslagen. Vaak merk je dat als je langer ergens de tijd en energie in steekt, het uiteindelijk nog bruikbaar is, Ik ben altijd op zoek naar een creatieve oplossing. Er leiden namelijk meerdere wegen naar Rome.”, aldus Thijs.
Categorie Mechatronica en overige vakgebieden
Vedat Aksu, Productie Engineer bij VDL Fibertech Industries
Vedat werkt al bijna 10 jaar met veel plezier bij VDL Fibertech Industries in Hapert. Binnen zijn functie als productie engineer staat hij nooit op dezelfde plek en is hij constant bezig met het verbeteren van de processen in en rondom de fabriek. Deze skills kan hij goed toepassen binnen zijn functie. Vedat: “ik heb een nieuwe overbruggingsfunctie tussen engineering en productie. Doordat ik beide werelden goed ken kan ik samen met collega’s veel verbeteren.’’
Chaib Lalouchi, Service Engineer bij VDL PMB UVA
Chaib werkt al 11 jaar als service engineer voor VDL PMB UVA in Eindhoven. Normaal gesproken reist hij de hele wereld over om de verpakkingsmachines te onderhouden en installeren, klanten te ondersteunen en trainingen te verzorgen. Nu Chaib minder reist, als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus, heeft hij meer tijd om de monteurs in de productie te ondersteunen met zijn praktische kennis. “Service engineer zijn is een levensstijl, je bent vaak van huis. Ik doe het al jaren met super veel plezier. Je krijgt in dit vak niet alleen waardering van mijn collega’s, maar ook van de klant, dat maakt het mooi”, aldus Chaib.
Bob Ottens, Senior Cleanroommonteur bij VDL GL Precision
Bob werkt al ruim 20 jaar bij VDL GL Precision en sinds 3 jaar is hij senior cleanroom monteur. Via zijn schoonvader kwam hij ooit in aanraking met GL Precision, het voormalige VDL GL Precision. Bob was opgeleid gereedschapmaker en begon in de fabriek bij verschillende functies, zoals bij de draaibank of freesmachine. Bob: “Het is mooi om andere collega’s het vak te leren. Het is echt handwerk en je ziet dat dat onder de jeugd niet meer zo populair is. Het is wel een heel mooi vak.”
Categorie Metaal
Giel van Gompel, voorman montage bij VDL Containersystemen.
Al vanaf de dag dat VDL Containersystemen startte in 1999 is Giel bij de opbouw betrokken. Toen was de productiehal in Hapert nog leeg, er stonden geen machines en zonder orders. Met een klein team zeer bekwame medewerkers vervolgde Giel zijn carrière in containersystemen. Ook de 21 jaar daarvoor werkte Giel al met dergelijke technieken, dus deze grondlegger van VDL Containersystemen nam een hoop kennis mee. Deze kennis draagt hij over aan collega’s nu hij zijn pensioen leeftijd begint te naderen. “Je ziet de jongens die hier binnenkomen echt groeien en vaak ook doorgroeien naar andere functies. Het is mooi om te zien waar ze ooit startten en uiteindelijk naar toe gaan”, Giel is duidelijk trots op zijn collega’s.
John Verdonschot, Meettechnicus bij VDL ETG Eindhoven
Last but not least, John Verdonschot, meettechnicus bij VDL ETG Eindhoven. Ooit begon John bij de Philips bedrijfsschool. Al snel ging hij de fabriek in om wat hij daar leerde in de praktijk te brengen. Hij leerde hier vele technieken waaronder draaien, frezen en slijpen. Maar ook het controleren van producten werd vaak bij John neergelegd. Dit gebeurde toen nog met de hand. Toen de eerste meetmachine de fabriek in werd gereden werd aan John gevraagd of hij deze techniek wilde leren.
"Soms moeten we onze programma’s verbeteren of echt diep in de materie duiken. Dat maakt het werk iedere dag uitdagend", vertelt John trots.